Nelson Mandela dan Diana, Puteri Wales, berkongsi detik yang menyeronokkan pada Mac 1997Nelson Mandela dan Diana, Puteri Wales, berkongsi detik yang menyeronokkan pada Mac 1997

12 Jun 1964 - Dilahirkan pada tahun 1918, Nelson Mandela tergolong dalam keluarga diraja suku Thembu yang berbahasa Xhosa di kampung Mvezo di Afrika Selatan, tempat bapanya menjadi ketua. Selepas dia meninggal dunia pada tahun 1927, Mandela yang berusia sembilan tahun telah diambil sebagai anak angkat oleh seorang pemangku raja Thembu berpangkat tinggi yang melihat wad mudanya sebagai ketua puak masa depan.

Hubungan mereka berakhir beberapa tahun kemudian apabila Mandela mengetahui bahawa penjaganya telah mengaturkan perkahwinan untuknya. Daripada meneruskannya, dia melarikan diri ke Johannesburg dan mengambil pekerjaan sebagai penjaga malam.

Ia adalah satu peristiwa yang menyedihkan bagi seorang lelaki yang merupakan orang pertama dalam keluarganya yang menerima pendidikan formal. Mandela - kemudian dikenali dengan nama kelahirannya, Rolihlahla - telah menamatkan pengajian rendahnya di sekolah mubaligh.

Pada masa itu adalah amalan biasa bagi guru untuk memberikan nama Inggeris kepada pelajar Afrika. Jadi apabila dia berumur tujuh tahun Rolihlahla menjadi Nelson. Pada tahun-tahun kemudian, sebagai tanda penghormatan, ramai orang memanggilnya sebagai Madiba, nama klan Xhosanya.

Mandela mungkin memerlukan kerja penjaga malam untuk mendapatkan wang tetapi dia meneruskan pengajian undang-undang di Universiti Witwatersrand Johannesburg, dan layak sebagai peguam pada tahun 1942 pada usia 24 tahun.

Dua tahun kemudian, terganggu oleh prasangka perkauman yang berleluasa di Afrika Selatan, beliau menyertai Kongres Kebangsaan Afrika (ANC), sebuah kumpulan politik yang mencari hak sama rata untuk orang kulit hitam.

Ia menghadapi cabaran besar dalam perjuangannya selepas kemenangan pilihan raya 1948 Parti Kebangsaan yang didominasi Afrikaner, yang memperkenalkan sistem formal klasifikasi dan pengasingan kaum — apartheid (pembangunan berasingan).

Walaupun mengekalkan pemerintahan minoriti kulit putih, apartheid bermaksud bahawa oleh undang-undang hak asasi bukan kulit putih sangat terhad. Mereka bukan sahaja tidak dapat berkhidmat dalam kerajaan, malah mereka tidak dibenarkan tinggal di kawasan yang sama dengan orang kulit putih atau pergi ke sekolah yang sama. Mereka tidak boleh berkongsi meja di restoran dengan orang kulit putih, mahupun duduk di sebelah mereka di dalam kereta api atau bas.

Sebagai tindakan balas, ANC melancarkan Kempennya untuk Menentang Undang-undang Yang Tidak Adil dan menyeru pemulauan, mogok, keingkaran awam dan protes tanpa kekerasan yang lain. Mandela mengembara ke seluruh negara untuk menganjurkan protes.

Kegiatannya menjadi terlalu berat untuk pihak berkuasa sehingga pada tahun 1956 dia ditangkap atas tuduhan pengkhianatan yang dibuat-buat. Mandela ditahan di penjara di Johannesburg selama lima tahun sebelum pertuduhan digugurkan dan dia dibebaskan.

ANC, yang menjadi pertubuhan terlarang semasa Mandela berada di belakang bar, sentiasa menganjurkan bantahan secara aman. Tetapi selepas dia keluar dari penjara Mandela dan pemimpin ANC lain memutuskan untuk menubuhkan kumpulan tentera rahsia bernama Umkhonto we Sizwe, atau Spear of the Nation.

Ia adalah keputusan yang menentukan. Pada tahun 1963, polis menemui senjata dan dokumen milik kumpulan rahsia itu, yang membawa kepada penahanan Mandela dan tujuh yang lain. Mereka didakwa berkomplot untuk menggulingkan kerajaan dan masing-masing dijatuhi hukuman penjara seumur hidup.

Mandela akan menghabiskan 27 tahun berikutnya dalam penjara, pada mulanya di Pulau Robben, tujuh batu dari pantai Cape Town. Selepas 18 tahun dia dipindahkan ke penjara pertama daripada dua penjara pedalaman.

Semasa di balik jeruji besi, beliau dipetik sebagai berkata: “Saya menghargai cita-cita masyarakat yang demokratik dan bebas di mana semua orang hidup bersama dalam harmoni dan dengan peluang yang sama. Ia adalah cita-cita yang saya harap untuk hidup dan capai. Tetapi jika perlu, ia adalah ideal yang saya bersedia untuk mati.

Selama bertahun-tahun dia menjadi salah seorang banduan paling terkenal di dunia dan terdapat kempen antarabangsa untuk 'Membebaskan Nelson Mandela '. Pada masa yang sama Afrika Selatan mengalami tekanan yang semakin meningkat untuk menghapuskan sistem apartheid dan pada pertengahan 1980-an ia mendapati dirinya di kalangan negara pariah dunia, subjek boikot ekonomi, sukan dan budaya yang menjejaskan hampir setiap aspek kehidupan.

Semuanya berakhir pada tahun 1989 apabila Presiden (Pieter Willem) 'P.W.' Botha diserang angin ahmar. Pembaharuan (Frederik Willem) 'F.W.' de Klerk, yang telah mengadakan perbincangan rahsia dengan Mandela di dalam selnya, mengambil tempatnya – pertama sebagai ketua parti, dan kemudian sebagai Presiden.

Mengetahui bahawa sistem apartheid membawa kepada kebankrapan ekonomi dan politik, de Klerk bertekad untuk melakukan pembaharuan. Sebagai Presiden, beliau membebaskan semua tahanan politik penting pada tahun 1990, termasuk Mandela, dan menarik balik larangan ke atas ANC. Kerajaannya kemudiannya mula secara sistematik membongkar apartheid.

Mandela menjadi Presiden ANC pada tahun 1991 dan bekerjasama dengan de Klerk dalam menamatkan apartheid sambil memperkenalkan hak sama rata untuk semua. Mereka berkongsi Hadiah Keamanan Nobel pada tahun 1993 “untuk usaha mereka untuk menamatkan rejim apartheid secara aman, dan untuk meletakkan asas bagi Afrika Selatan yang demokratik baharu.'

Pilihan raya semua kaum pertama negara, yang diadakan pada April 1994, menyaksikan ANC memenangi majoriti kerusi dalam Dewan Negara yang baharu. Mandela menjadi Presiden kulit hitam pertama Afrika Selatan dengan de Klerk sebagai timbalannya dalam kerajaan perpaduan negara.

Tokoh ikonik di seluruh dunia yang melambangkan keamanan, kesaksamaan dan keazaman, Mandela bersara daripada politik pada tahun 1999 dan mula menjalani kehidupan yang tenang bersama isteri ketiganya, Graça. Dia berkata: 'Saya telah bersara, tetapi jika ada apa-apa yang akan membunuh saya ialah bangun pada waktu pagi tidak tahu apa yang perlu dilakukan.'

Jangkitan paru-paru mengakhiri hari-harinya dan dia meninggal dunia pada Disember 2013 pada usia 95 tahun. Dunia meratapi kehilangannya.

Diterbitkan: 26 Mei 2020


Artikel dan Foto Berkaitan

Orang Terkenal Berkaitan

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan Jun