Penulis Cerpen O. Henry

Nama penuh: William Sydney Porter
Profesion: Cerita pendek Penulis

kewarganegaraan: Amerika

Mengapa Terkenal: Salah seorang penulis cerpen hebat dunia yang menulis di bawah nama samaran O. Henry. Kisah-kisahnya terkenal dengan permainan kata yang bijak dan pengakhiran yang mengejutkan.

Semasa melarikan diri daripada tuduhan penyelewengan di Honduras, dia juga mencipta istilah 'republik pisang' untuk menggambarkan sebuah negara tropika yang tidak stabil di Amerika Latin dengan ekonomi tertumpu pada satu atau segelintir eksport pertanian.

Dilahirkan: 11 September 1862
tempat lahir: Greensboro, Carolina Utara, Amerika Syarikat
Tanda Bintang: Virgo

Meninggal dunia: 5 Jun 1910 (berumur 47 tahun)
Sebab kematian: Seorang pemandu berat, sirosis hati , kencing manis komplikasi dan jantung yang membesar semuanya menyumbang kepada kematiannya

Artikel dan Foto

Peristiwa bersejarah

  • 25-03-1898 Penulis O. Henry dijatuhi hukuman penjara 5 tahun kerana menggelapkan $854 daripada sebuah bank yang dilaporkan untuk membayar bil perubatan isterinya yang sakit. Teruskan menulis banyak karya klasik semasa di penjara termasuk 'Whistling Dick's Christmas Stocking'.
  • 1901-07-24 Penulis O. Henry dibebaskan dari penjara di Austin, Texas selepas menjalani hukuman tiga tahun kerana penyelewengan dari sebuah bank

Biografi dan SumberPengarang Terkenal