CleopatraCleopatra's Needle, diapit pada setiap sisi oleh Sphinx, menara di atas Sungai Thames di Central London

21 Januari 1878 — Terima kasih, tetapi tidak terima kasih, balas Raja George IV apabila, pada Julai 1821, Mesir menawarkan kepadanya apa yang kini dikenali sebagai Cleopatra Jarum sebagai hadiah Pertabalan. Dibimbing oleh Kerajaan Tory yang diketuai oleh perdana menteri Lord Liverpool, George menyedari bahawa kos dan usaha untuk mengangkut obelisk ke London akan menjadi mahal. Dan dia betul.

Diperbuat daripada granit merah, tarikan pelancong ini setinggi 21 meter (69 kaki) dan berat kira-kira 203,000 kg (224 tan). Ditulis dengan hieroglif Mesir, ia telah dibina untuk Firaun Thutmose III pada 1460BC, menjadikannya sekitar 3,500 tahun.

Ia berdiri di kota Heliopolis Yunani selama 1,500 tahun sehingga Caesar Augustus mengarahkannya untuk dipindahkan ke Alexandria dan didirikan di sana di hadapan istana di mana Cleopatra meninggal dunia. Ini adalah satu-satunya penghubung yang diketahui antara obelisk dan ratu Mesir.

Ia ditawarkan kepada Raja George oleh Mohammad Ali, pemerintah Mesir dan Sudan ketika itu, untuk memperingati kemenangan Britain dalam Pertempuran Sungai Nil pada tahun 1798 dan Pertempuran Alexandria pada tahun 1801. Tetapi penangguhan Raja bermakna ia kekal di Mesir.

Menurut satu cerita, sekumpulan peminat British ingin membawa pulang obelisk sebagai trofi selepas kekalahan Napoleon di Mesir. Bekas wartawan dan penyiar John Timpson menulis: 'Mereka berjaya merobohkannya tetapi beratnya dua ratus tan dan tiada siapa boleh mengalihkannya.

'Beberapa tahun kemudian tanah di mana ia terletak telah dibeli oleh pemaju hartanah yang mengancam untuk menghancurkannya jika ia tidak dialihkan, jadi dana swasta dikumpulkan untuk membawanya ke England.'

Dermawan Erasmus Wilson, seorang pakar bedah terkenal pada masa itu, mengetuai pengumpulan dana awam sebanyak £10,000 (£244,000 hari ini). Sebahagian besar daripadanya dibelanjakan untuk membina sebuah kapal kontena berbentuk cerut untuk mengangkut obelisk.

Ia pada asasnya adalah silinder besi, 28 meter (93 kaki) panjang dan 4.5m (15 kaki) lebar. Dengan lapan anak kapal, ia mempunyai sepuluh petak kedap air dan dinamakan Cleopatra .

Tetapi ia tidak akan menjadi kes pelayaran biasa. Di luar pantai barat Perancis, ribut ganas melanda Teluk Biscay pada 14 Oktober 1877, mengancam untuk tenggelam Cleopatra . Ia sedang ditunda oleh kapal wap Olga, yang melancarkan bot penyelamat dengan enam sukarelawan untuk berlepas Cleopatra kru.

Malangnya, bot penyelamat itu diasaskan dan enam sukarelawan itu hilang.

Selepas beberapa ketika Olga berjaya melukis bersama Cleopatra. Anak kapal telah diselamatkan, tetapi kapten Olga memutuskan untuk memotong tali tunda, meninggalkan Cleopatra hanyut.

Ia akan menjadi lima hari sebelum kapal itu dilihat semula. Ia telah tiba di luar pantai utara Sepanyol dan ditarik ke pelabuhan Ferrol yang berdekatan. Kapal wap Anglia kemudiannya dihantar dari London untuk menunda pulang Cleopatra.

Akhirnya, pada 21 Januari 1878, kedua-duanya mendaki Sungai Thames dan ke tengah-tengah London mendapat sorakan dan tepukan gemuruh daripada orang ramai yang menunggu. Rangka kayu yang besar digunakan untuk meletakkan obelisk pada kedudukan di Tambak Victoria berhampiran Jambatan Jubli Emas, di mana ia berdiri sehingga hari ini.

Cleopatra's Needle diapit oleh dua sphinx Mesir palsu yang direka oleh arkitek Inggeris. Mereka dilemparkan dalam gangsa dan mempunyai inskripsi hieroglif.

Tegasnya, mereka menghadapi jalan yang salah. Jika mereka dimaksudkan untuk menjaga obelisk, mereka harus berpaling darinya untuk melihat sebarang bahaya yang menghampiri dan bukan, seperti yang mereka lihat, melihat strukturnya. Tetapi, nampaknya, Ratu victoria berkata dia menyukai mereka seadanya.

Terdapat Jarum Cleopatra yang hampir serupa di New York City dan yang ketiga di Paris, di mana ia telah dinamakan Obelisk Luxor.

*Jika, suatu hari nanti, ahli arkeologi harus menceroboh Cleopatra’s Needle London dengan harapan dapat menemui khazanah jenis Tutankhamen, mereka akan kecewa. Kapsul masa telah diletakkan di dalam ketika ia sedang didirikan pada tahun 1878. Kandungannya termasuk gambar dua belas wanita yang dinilai sebagai wanita Inggeris paling tampan pada masa itu; satu set syiling British; paip tembakau, botol bayi, mainan dan satu set pemberat imperial.

Kandungan kapsul juga termasuk potret Ratu victoria , salinan Bible dalam beberapa bahasa, peta London dan salinan 10 akhbar harian.

Diterbitkan: 20 Januari 2020


Artikel dan Foto Berkaitan

Orang Terkenal Berkaitan

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan Januari