Orang Ramai

Orang Ramai

Zinedine Zidane

Zidane dianggap sebagai salah seorang pemain tengah menyerang bola sepak terhebat sepanjang zaman Sebagai pemain untuk Cannes, Bordeaux, Juventus, Real Madrid dan Perancis (108 caps) dia telah menerima banyak anugerah individu termasuk Pemain Terbaik Dunia FIFA pada 1998, 2000 dan 2003, serta yang didambakan...


Baca Lebih Lanjut
Orang Ramai

Zina Garrison

Terkenal kerana mara ke pusingan akhir Wimbledon pada tahun 1990. Beliau juga merupakan juara beregu campuran Grand Slam tiga kali, dan pemenang pingat emas beregu wanita di Sukan Olimpik 1988.


Baca Lebih Lanjut
Orang Ramai

Zhou Enlai

Perdana Perdana Pertama Republik Rakyat China, berkhidmat dari Oktober 1949 sehingga kematiannya pada Januari 1976. Enlai memainkan peranan penting dalam menyatukan kawalan kebangkitan Parti Komunis untuk berkuasa, membentuk dasar luar dan membangunkan ekonomi China.


Baca Lebih Lanjut
Orang Ramai

Zenobia

Ratu Empayar Palmyrene abad ke-3 di Syria, yang mengetuai pemberontakan terkenal menentang Empayar Rom. Memerintah Mesir sehingga 274, apabila dia dikalahkan dan diambil sebagai tebusan ke Rom oleh Maharaja Aurelian.


Baca Lebih Lanjut
Orang Ramai

Zayn Malik

Zayn Malik mendapat kemasyhuran antarabangsa sebagai salah seorang ahli kumpulan lelaki Ireland-British One Direction. Band ini ditubuhkan semasa pertunjukan bakat British 'The X Factor', dengan lima ahli, Harry Styles, Niall Horan, Liam Payne dan Louis Tomlinson, termasuk Malik. One Direction kemudiannya...


Baca Lebih Lanjut
Orang Ramai

Zara Phillips

Penunggang kuda British dan cucu kedua tertua Ratu Elizabeth II dan Putera Philip, Duke of Edinburgh. Dia adalah anak kedua dan anak perempuan tunggal daripada perkahwinan Anne, Puteri Diraja dan suami pertamanya, Kapten Mark Phillips. Dia berada di tempat ke-15 dalam barisan pengganti.


Baca Lebih Lanjut
Orang Ramai

Zayed bin Sultan Al Nahyan

Penggerak utama di sebalik pembentukan Emiriah Arab Bersatu. Apabila Amerika Syarikat memutuskan untuk bersekutu sebagai Emiriah Arab Bersatu pada 1971, beliau menjadi presiden Majlis Tertingginya, jawatan yang dipegangnya selama lebih 30 tahun.


Baca Lebih Lanjut