Radio Caroline mengeluarkan hits.Radio Caroline mengeluarkan hits. 'Stormy Weather' gagal membuat senarai main. Foto: radiotoday.co.uk

30 September 1967 — Bekas DJ radio lanun Tony Blackburn menyampaikan stesen Radio 1 baharu BBC pada hari ini. Cakera pertama yang dimainkannya ialah Flowers In The Rain oleh kumpulan rock Sixties The Move.

Kebangkitan muzik rock 'n' roll dan band seperti The Beatles dan Rolling Stones pada awal Sixties mencipta permintaan yang besar oleh pendengar radio di seluruh Britain. Ia adalah satu permintaan, bagaimanapun, tidak dipenuhi oleh BBC yang pada masa itu agak pengap dan konservatif.

Akibatnya, stesen radio lanun berkembang pesat, menyiarkan jalur gelombang sederhana dari kapal yang berlabuh di luar pantai, yang paling terkenal ialah Radio Caroline dan Radio London. Mereka selamat daripada peraturan UK yang ketat kerana mereka beroperasi dari perairan antarabangsa.

Penerimaan adalah primitif mengikut piawaian hari ini, tetapi peminat muzik pop bersyukur dengan apa yang mereka dapat dan menjelang 1967 sepuluh stesen radio lanun telah menyiarkan kepada anggaran penonton harian 10 hingga 15 juta. Usahawan yang telah menubuhkan stesen itu juga menarik anggaran pendapatan pengiklanan lebih daripada £2 juta setahun.

Sebagai tindak balas kepada fenomena ini, BBC terpaksa melakukan beberapa pencarian hati dan memutuskan untuk menyusun semula saluran radionya. Keluarlah Program Cahaya utamanya, yang menampilkan hiburan ringan, digantikan dengan Radio 2. Perkhidmatan Rumah, yang diambil alih oleh berita, drama dan perbincangan, menjadi Radio 4. Radio 3 dikhaskan untuk muzik klasik.

Oleh itu, dengan kemeriahan dan penantian yang sangat bersemangat, datanglah Radio 1, dengan aliran muzik pop yang tidak berkesudahan, terutamanya daripada carta, yang diperkenalkan oleh sekumpulan DJ yang akan menjadi nama terkenal.

Mengetuai mereka ialah Tony Blackburn, yang dengan gembira mengumumkan: “Dan selamat pagi semua! Selamat datang ke bunyi baharu Radio 1 yang menarik.” Dan dengan tepukan guruh, The Move dilancarkan ke Flowers In The Rain.

Blackburn telah direkrut oleh BBC selepas disiarkan di kedua-dua Radio Caroline dan Radio London. Dia meninggalkan BBC pada tahun 1984 untuk bekerja untuk penyiar lain tetapi telah diupah semula oleh perbadanan itu pada tahun 2010.

Akhirnya, beliau dipecat pada Februari 2016 selepas bertelagah dengan pihak pengurusan. Dia terus mempersembahkan rancangan di stesen radio komersial tempatan.

Diterbitkan: 3 Ogos 2016


Artikel dan Foto Berkaitan

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan September