Guru bahasa Inggeris Isaac PitmanGuru bahasa Inggeris Isaac Pitman

22 Januari 1897 - Isaac Pitman meninggal dunia pada hari ini, meninggalkan sistem pengambilan nota ringkas yang dinamakan sempena namanya, yang menjadi yang paling banyak digunakan dalam dunia berbahasa Inggeris. Ia terus berkembang walaupun kemajuan menakjubkan dalam teknologi yang dijangka akan menyebabkan Pitman Shorthand usang.

Pitman dilahirkan pada tahun 1813, anak ketiga daripada 11 anak ibu bapanya. Bapanya, Samuel, adalah pengurus sebuah kilang tenun. Isaac pergi ke sekolah tatabahasa tetapi meninggalkan pada usia 13 tahun kerana masalah kesihatan. Dia mengalami masalah pertuturan dan bilik darjah yang sesak sering menyebabkan dia pengsan.

Dia mengambil pekerjaan sebagai kerani di kilang tekstil tetapi enggan meninggalkan pendidikannya dan belajar di rumah. Tidak lama kemudian dia mendaftar di maktab perguruan, membuka jalan untuk berkhidmat selama 11 tahun sebagai guru di sekolah tempatan.

Semasa mengajar bahasa Inggeris, dia menjadi terpesona dengan ejaan dan merasakan ia memerlukan pembaharuan. Ini membawa kepada penciptaan Pitman Shorthand, sistem penulisan pantas berdasarkan bunyi perkataan - prinsip fonetik - dan bukannya pada ejaan konvensional. Semuanya dijelaskan dalam sebuah buku, Stenographic Sound Hand, diterbitkan pada tahun 1837.

Sehingga kematiannya pada usia 84 tahun, dia terus memperbaiki sistem melalui dua belas edisi. Beliau juga menubuhkan sebuah institut fonetik dan jurnal fonetik untuk mempublikasikannya.

Tidak berpuas hati dengan semua itu, Pitman juga mencetak karya standard dalam bentuk singkatan, dan bukunya Phonography (1840) diterbitkan dalam banyak edisi. Sistem ini dengan cepat menjadi popular secara meluas dan berjaya secara komersial.

Pendek kata Pitman telah diperkenalkan ke Amerika Syarikat pada tahun 1852. Antara banyak bahasa yang telah diadaptasikan ialah bahasa Hindi, Ibrani, Arab, Parsi, Jerman, Perancis, Sepanyol dan Belanda.

Pada tahun 1886 - lapan tahun sebelum dia dinobatkan sebagai kesatria Ratu victoria untuk kerja trengkasnya - Pitman mengadakan perkongsian rasmi dengan anak lelakinya Alfred dan Ernest. Isaac Pitman dan Sons akan menjadi salah satu daripada penerbit pendidikan dan perniagaan latihan terkemuka dunia.

Kini berdagang sebagai Latihan Pitman, ia terus berkembang maju dari pangkalannya di Wetherby di Yorkshire. Pada tahun 2013 ia telah diiktiraf sebagai Superbrand dalam jadual liga berprestij yang mencatatkan jenama terkuat di UK. Mungkin menghairankan, ini meletakkan Pitman bersama gergasi seperti Apple, Google dan British Airways.

Syarikat itu menawarkan 250 kursus dan kelayakan merentasi pelbagai sektor termasuk pejabat, kesetiausahaan, simpan buku, reka bentuk web dan pemasaran. Kaedah pengajaran termasuk audio, buku dan perisian.

Serta pusat latihan di London, New York, Melbourne, Johannesburg, Toronto dan Tokyo, ia mempunyai 57 daripadanya di UK, 14 di Ireland, dan lain-lain di Sepanyol, Palestin, Romania, Kuwait, Ireland, Nigeria, Pulau Cayman, Zimbabwe dan India.

Tetapi dalam zaman teknologi yang pesat membangun ini adakah masa depan untuk trengkas? Seorang blogger baru-baru ini menulis: 'Memandangkan teknologi rakaman dan pengecaman suara menjadi lebih dipercayai, trengkas akan semakin berkurangan. Undang-undang akan ditukar untuk mengiktiraf rakaman.

“Sesetengah pemberita masih mendapati ia berguna, tetapi kebanyakannya kini menggunakan perakam. Di UK, wartawan masih memerlukan trengkas pada 100 perkataan seminit, tetapi terdapat tekanan yang semakin meningkat untuk menggugurkan keperluan itu.'

Walau bagaimanapun, bekas eksekutif akhbar London, Graham Dudman menulis pada 2015: 'Peralatan senjata yang digunakan oleh wartawan untuk mencipta kewartawanan berubah seperti sebelum ini. Periskop, Instagram, Twitter… senarai itu diteruskan.

“Tetapi di antara helah dan mainan digital berteknologi tinggi yang semua menyanyi dan menari ada satu alat kuno yang masih berdiri di atas kepala dan bahu di atas yang lain: trengkas. Ia telah menjadi anjing teratas selama beberapa dekad dan sepatutnya kekal begitu untuk beberapa dekad yang akan datang.

'Dalam buku saya, seorang wartawan bukanlah artikel yang siap sehingga mereka telah lulus trengkas NCTJ [Majlis Kebangsaan untuk Latihan Wartawan] mereka dengan 100 patah perkataan seminit.

“Kenapa? Kerana keupayaan untuk menulis apa yang dikatakan oleh seseorang pada masa yang sama mereka mengatakannya, kemudian membaca nota anda kembali serta-merta adalah penting untuk melakukan kerja dengan betul. Shorthand ialah kemahiran cemerlang yang tidak dapat ditandingi oleh muslihat digital.”

Anda hampir boleh mendengar tepukan daripada hantu Isaac Pitman .

Diterbitkan: 6 Januari 2020


Orang Terkenal Berkaitan

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan Januari