Menunggu serangan: Richard Widmark sebagai Jim Bowie dan John Wayne sebagai Davy Crockett dalam filem 1960 United Artists, The AlamoMenunggu serangan: Richard Widmark sebagai Jim Bowie dan John Wayne sebagai Davy Crockett dalam filem 1960 United Artists, The Alamo

23 Februari 1836 — Orang asli Amerika telah tinggal di Texas selama beribu-ribu tahun, tidak terganggu sehingga penjelajah Sepanyol tiba pada 1519 dan mengambil alih kawalan. Perang kemerdekaan Mexico menolak Sepanyol pada tahun 1821 dan Mexico Texas dilahirkan.

Untuk meningkatkan penyelesaian, pihak berkuasa Mexico menggalakkan imigresen dari Amerika Syarikat, kempen itu menjadi begitu berjaya sehingga pada tahun 1834, lebih 30,000 Anglo tinggal di Texas, bersama 7,800 orang Mexico. Setelah melihat ketidakseimbangan berkembang, pada tahun 1830 Kerajaan Mexico mengharamkan sebarang imigrasi lanjut oleh Anglo-Amerika.

Tetapi pada Disember 1835, sekumpulan orang Texas yang menentang pemerintahan Mexico menghalau tentera Mexico keluar dari San Antonio dan menetap di sekitar Alamo, sebuah kompleks misi yang telah disesuaikan dengan tujuan ketenteraan sekitar 1800.

Ia adalah satu penghinaan kepada Santa anna , seorang askar dan ahli politik, yang telah menjadi diktator Mexico mengisytiharkan bahawa dia akan menumpaskan pemberontakan di Texas dan wilayah Mexico yang lain. Pada Januari 1836, Santa anna menumpukan pasukan beberapa ribu lelaki di kawasan sekitar Alamo.

Sam Houston , seorang senator Tennessee, yang telah berpindah ke Texas pada tahun 1832, menjadi komander tentera tempatan dan mengarahkan Alamo ditinggalkan.

Tetapi Kolonel James (Jim) Bowie kekal di sana bersama orang-orangnya sebahagiannya kerana dia menyedari meriam kubu itu tidak boleh dialihkan sebelum ini. Santa anna tiba di sana, dan kerana dia beralasan bahawa menahan diri Santa anna akan memberi Houston masa untuk mengumpulkan tentera bala bantuan.

Bowie dan lebih kurang 30 orangnya telah disertai oleh sebuah syarikat berkuda kecil di bawah Kolonel William Travis, menjadikan jumlah keseluruhan pertahanan Alamo kepada kira-kira 140. Seminggu kemudian, pasukan sempadan Davy Crockett tiba dengan 14 Sukarelawan Tennessee Mounted.

hidup 23 Februari , Santa anna mula membedil Alamo dengan tembakan meriam dan senapang. Pengepungan itu berlangsung selama 13 hari, tetapi pada hari kedua Kolonel Travis menyeludup keluar surat yang berbunyi: “Kepada Rakyat Texas dan Semua Orang Amerika di Dunia…. Saya tidak akan menyerah atau berundur…. Menang atau Mati!”

Pada 1 Mac, satu lagi kumpulan pasukan tentera Texas tiba, menjadikan jumlah keseluruhan pertahanan kepada sekitar 185 orang.

Kemudian pada awal pagi 6 Mac , Santa Anna mengarahkan tenteranya menyerbu Alamo. Artileri Travis menangkis dua dakwaan Mexico, tetapi selepas kira-kira sejam pertempuran tangan ke tangan yang ganas, orang Texas telah terharu, walaupun beberapa ratus orang Mexico terbunuh.

Santa Anna telah mengarahkan supaya tiada banduan diambil, jadi satu-satunya yang terselamat dari Alamo adalah segelintir orang awam, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Enam minggu kemudian, menjerit 'Ingat Alamo!' militia Texas di bawah Sam Houston melancarkan serangan mengejut terhadap pasukan Santa Anna. Pertempuran San Jacinto yang terhasil, berhampiran Houston, Texas sekarang, menyebabkan orang Mexico dihalakan dan ratusan ditawan, termasuk Santa Anna sendiri. Sebagai pertukaran untuk kebebasannya, dia menandatangani perjanjian yang mengiktiraf kemerdekaan Texas.

Texas kemudian menjadi sebuah republik bebas, dengan Sam Houston dipilih sebagai presiden pertamanya. Pada tahun 1845, ia menyertai Kesatuan sebagai negeri ke-28.

Diterbitkan: 12 Februari 2021


Artikel dan Foto Berkaitan

  • Pertempuran Alamo

    Pertempuran Alamo

    The Fall of the Alamo oleh Robert Jenkins Onderdonk menunjukkan wira rakyat Davy Crockett sejurus sebelum dibunuh oleh tentera Mexico 6 Mac 1836

Orang Terkenal Berkaitan

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan Februari