Richard Nixon pada jejak kempen presidenRichard Nixon pada jejak kempen presiden

22 April 1994 - Richard Nixon , yang meninggal dunia pada hari ini, akan sentiasa diingati kerana skandal Watergate dan kerana menjadi satu-satunya Presiden AS yang pernah meletakkan jawatan.

Kedua-dua peristiwa itu membayangi pencapaiannya, yang dalam hal ehwal luar negeri termasuk menamatkan perang melawan Vietnam, mewujudkan hubungan diplomatik dengan China, dan menubuhkan Perjanjian Peluru Berpandu Anti-Balistik dengan Rusia.

Di rumah dia menamatkan draf tentera, menguatkuasakan pengasingan sekolah di negeri-negeri selatan, menubuhkan Agensi Perlindungan Alam Sekitar, dan menandatangani Akta Kanser Kebangsaan, yang menubuhkan 'perang melawan kanser' yang berterusan.

Semuanya kelihatan seperti jawatan presiden yang boleh dibanggakan dan pada tahun 1972 beliau dipilih semula untuk penggal kedua dalam salah satu kejatuhan pilihan raya terbesar dalam sejarah Amerika. Dia memenangi lebih daripada 60 peratus undi popular, mengambil setiap negeri dalam kesatuan kecuali dua - Massachusetts dan Daerah Columbia. Kemudian datang wahyu Watergate. . .

Richard Milhous Nixon dilahirkan pada tahun 1913 dalam keluarga petani miskin di California. Dia mencapai gred cemerlang di sekolah tetapi terpaksa menolak biasiswa dari Harvard kerana keluarganya tidak mampu menghantarnya ke sana dengan kereta api.

Beliau kemudiannya menamatkan pengajian dari sekolah undang-undang pada tahun 1937 dan kemudian mula mengamalkan undang-undang.

Beliau melihat tugas aktif dalam Tentera Laut semasa Perang Dunia Kedua dan telah dipilih ke Dewan Perwakilan sebagai Republikan pada tahun 1946. Pada tahun 1950 beliau telah dipilih ke Dewan Negara dan dipilih sebagai Dwight D. Eisenhower pasangannya dalam pilihan raya presiden 1952.

Selepas berkhidmat selama lapan tahun sebagai Naib Presiden, beliau sendiri bertanding untuk jawatan tertinggi pada tahun 1960 tetapi dikalahkan oleh pasukan berkarisma. John F. Kennedy . Peluang Nixon datang lagi pada tahun 1968, tahun yang penuh huru-hara yang menyaksikan Presiden Lyndon B. Johnson menarik diri daripada perlumbaan presiden, pembunuhan kedua-duanya Martin Luther King dan Bobby Kennedy, dan rusuhan perang anti-Vietnam yang meluas di seluruh negara.

Nixon mengalahkan kedua-dua Demokrat Hubert Humphrey dan gabenor Alabama George Wallace yang mewakili Parti Bebas Amerika, berkempen untuk pengasingan kaum. (Wallace memenangi lima negeri di Deep South).

Ketika penggal pertama jawatan Nixon semakin hampir, Rumah Putih menjadi tertumpu pada pemilihan semula. Dan pada 17 Jun 1972, lima lelaki menceroboh ibu pejabat Jawatankuasa Kebangsaan Demokratik di kompleks pejabat Watergate di Washington DC di mana mereka ditangkap menyadap telefon dan mencuri dokumen.

Salah seorang daripada mereka ialah James W. McCord, ketua keselamatan Jawatankuasa Memilih Semula Presiden. Penahanannya dilaporkan dalam Washington Post keesokan harinya oleh dua wartawan muda, Carl Bernstein dan Bob Woodward .

Mengetepikan cerita itu sebagai tidak penting, Setiausaha Akhbar Nixon, Ron Ziegler, berkata pada sidang Akhbar Rumah Putih rutin bahawa Presiden tidak akan memberi komen mengenai 'percubaan pecah rumah kadar ketiga.'

Bernstein dan Woodward, bagaimanapun, mula diberi maklumat oleh sumber tanpa nama yang mereka rujuk sebagai 'Deep Throat.' Identitinya akan dirahsiakan selama lebih 30 tahun sehingga pada 2005 William Mark Felt, yang pada masa skandal itu adalah pengarah bersekutu FBI - jawatan kedua tertinggi biro itu - mendedahkan dirinya sebagai sumbernya.

Dengan bimbingan Felt Woodward dan Bernstein menghasilkan satu demi satu cerita yang meletup. Mereka mendedahkan penglibatan langsung dalam sekutu rapat Watergate dari Nixon dan bahawa pecah masuk dan penyadapan telah dibiayai oleh sumbangan kempen yang dicuci secara haram.

Kemudian pada 10 Oktober muncul artikel muka depan sensasi yang mendedahkan bahawa pecah masuk Watergate 'berpunca daripada kempen besar-besaran pengintipan politik dan sabotaj yang dijalankan bagi pihak pemilihan semula Presiden Nixon dan diarahkan oleh pegawai Rumah Putih.'

Khabar angin dan pendedahan berterusan hampir setiap hari sehingga pada 7 Februari 1973, Jawatankuasa Watergate Senat ditubuhkan untuk menyiasat skandal itu.

Richard Nixon adalah seorang lelaki yang tidak selamat yang cacat oleh kompleks penganiayaan, dan pada Februari 1971, dia telah mengatur sistem penyadapan yang diaktifkan suara rahsia menggunakan pili telefon dan mikrofon tersembunyi untuk dipasang di Rumah Putih, termasuk Pejabat Oval.

Kewujudannya telah didedahkan pada Julai, 1973 semasa keterangan kepada jawatankuasa Senat oleh pembantu Rumah Putih Alexander Butterfield. Ia kemudian muncul bahawa sehingga ketika itu Nixon telah merakam pita rakaman 3,700 jam perbualan. Penolakannya terhadap sepina kongres untuk mengeluarkan pita itu membentuk artikel pemecatan yang membawa kepada kejatuhan beliau.

Di bawah tekanan yang besar, Rumah Putih mengeluarkan beberapa pita sepina pada 5 Ogos. Salah seorang daripada mereka, yang kemudiannya dikenali sebagai pita 'smoking gun', mendedahkan peringkat awal penyembunyian Watergate, dengan Nixon dan ketua kakitangannya, HR ( Bob) Haldeman, membincangkan cara menyekat penyiasatan. Ia menunjukkan bahawa Presiden mengetahui tentang pecah masuk Watergate sejurus selepas ia berlaku dan bahawa beliau telah meluluskan rancangan untuk menggagalkan penelitian rasmi.

Menghadapi pemecatan tertentu di Dewan Perwakilan dan sabitan yang sama di Dewan Negara, Nixon mengumumkan peletakan jawatannya pada petang 8 Ogos 1974.

Dalam siaran televisyen dia berkata: “Saya tidak pernah berhenti. Meninggalkan jawatan sebelum penggal saya tamat adalah bertentangan dengan setiap naluri dalam badan saya. Tetapi sebagai Presiden saya mesti mengutamakan kepentingan Amerika. Oleh itu, saya akan meletakkan jawatan presiden berkuat kuasa tengah hari esok.”

Gerald Ford , Naib Presiden, segera mengambil alih dan sebulan kemudian memberikan Nixon 'pengampunan penuh, percuma dan mutlak' untuk semua jenayah yang berkaitan dengan Watergate.

Richard Nixon meninggal dunia selepas strok pada 22 April 1994, berumur 81 tahun. Pemimpin dunia menghadiri pengebumiannya, begitu juga setiap Presiden yang masih hidup. Dalam euloginya, Bill Clinton memuji pencapaian Nixon, khususnya dalam hal ehwal luar negara, dan merayu: 'Semoga hari penghakiman Presiden Nixon mengenai perkara yang kurang daripada seluruh hidup dan kerjayanya akan berakhir.'

Ditemu bual oleh David Frost pada tahun 1977, lelaki itu sendiri membayangkan: “Saya memberi mereka pedang. Dan mereka memasukkannya ke dalam, dan mereka memutarnya dengan keseronokan. Dan saya rasa jika saya berada di kedudukan mereka, saya akan melakukan perkara yang sama.”

Beberapa tahun kemudian dia memberikan pandangan yang lebih dipertimbangkan tentang peletakan jawatannya: 'Saya rasa huraian terbaik tentang perasaan saya ketika itu ialah puisi kecil yang berbunyi,

‘Saya terluka, tetapi saya tidak dibunuh.
Saya akan membaringkan saya dan berdarah seketika
Dan saya akan bangkit dan bertarung lagi.’

'Itulah kisah hidup saya,' dia mengulas dengan senyuman masam.

Nixon berjuang sepanjang hari-harinya untuk menghalang pelepasan rakaman perbualannya. Kerajaan mula mengeluarkan pita rahsia selepas kematiannya, pita terakhir didedahkan kepada umum pada 2013.

Diterbitkan: 3 November 2020


Artikel dan Foto Berkaitan

Orang Terkenal Berkaitan

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan April