Pelakon River Phoenix

Profesion: Pelakon

kewarganegaraan: Amerika

Mengapa Terkenal: River Phoenix membuat penampilan pertamanya yang terkenal dalam filem 1986 'Stand by Me', kemudian diikuti dengan 'Running on Empty' (1988) dan 'My Own Private Idaho' (1991), yang memenangi Piala Volpi untuk Pelakon Lelaki Terbaik. di Festival Filem Venice.

Phoenix telah diiktiraf sebagai salah seorang pelakon paling berpengaruh dalam generasinya sebelum dia meninggal dunia akibat overdosis dadah pada usia 23 tahun.

Lahir: 23 Ogos 1970
tempat lahir: Madras, Oregon, Amerika Syarikat

Generasi: Generasi X
Zodiak Cina: Anjing
Tanda Bintang: Virgo

Meninggal dunia: 31 Oktober 1993 (berumur 23 tahun)
Sebab kematian: Pengambilan dadah berlebihan


Biografi : River Phoenix (1970-1993) ialah seorang pelakon Amerika yang kematiannya akibat overdosis dadah di laluan pejalan kaki Hollywood Barat menamatkan kerjaya yang menjanjikan.

River dilahirkan di Oregon tetapi menghabiskan sebahagian besar zaman kanak-kanaknya mengembara bersama keluarganya di Amerika Selatan. Selepas kecewa dengan pemujaan Anak-anak Tuhan, keluarga Phoenix melarikan diri dari Venezuela dengan bersembunyi di dalam kapal pesiar. Setelah kembali ke Amerika, River dan adik-beradiknya semuanya memperoleh kerjaya sebagai pelakon kanak-kanak.

Peranan penting River termasuk: Chris Chambers dalam Stand By Me, Mike Waters dalam My Own Private Idaho, Young Indy dalam Indiana Jones and the Last Crusade, dan Danny Pope dalam Running on Empty, yang mana beliau telah dicalonkan untuk Anugerah Akademi untuk Pelakon Terbaik. .

River juga merupakan seorang aktivis hak haiwan dan pencinta alam sekitar yang berdedikasi dan lantang. Kebimbangan ini memupuk imej awam 'anak baik' yang menjadikan kematiannya dan puncanya mengejutkan peminatnya. Dia meninggalkan adik-beradiknya yang berbakat Joaquin, River, Liberty dan Summer - semua pelakon dan pemuzik yang berjaya. ( OnThisDay.com )

Peristiwa bersejarah

  • 1986-08-22 Filem 'Stand By Me' berdasarkan novella oleh Stephen King , diarahkan oleh Rob Reiner lakonan Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, dan Jerry O'Connell ditayangkan
  • 29-09-1991 filem Gus Van Sant 'My Own Private Idaho' dibintangi Keanu Reeves dan tayangan perdana River Phoenix
  • 1991-10-18 'My Own Private Idaho' diarahkan dan ditulis oleh Gus van Sant yang dibintangi oleh River Phoenix dan Keanu Reeves dilepaskan

Pelakon Terkenal