Pengarah Filem Roberto Rossellini

Profesion: Filem pengarah

kewarganegaraan: Itali

Mengapa Terkenal: Salah seorang pencipta bersama gaya neo-realisme pembikinan filem Rossellini ialah salah seorang pengarah paling berpengaruh di dunia perfileman.

Sebagai anak lelaki yang membuka pawagam pertama Rom, Rossellini telah didedahkan dengan filem sejak kecil. Kerjayanya bermula di bawah fasis di Itali sebelum ini Benito Mussolini 's jatuh. Filem klasik pertamanya 'Rome Open City' yang muncul pada tahun 1946 adalah sebaliknya filem anti-fasis. Ia memenangi Hadiah Utama di Cannes dan Anugerah Akademi untuk lakon layarnya.

Filem-filem neo-realis lain dengan pantas diikuti termasuk 'Paisan' (1946) dan 'Germany Year Zero' (1948). Filem-filem ini selalunya dicirikan oleh pilihan Rossellini untuk tidak menggunakan pelakon profesional.

Rossellini memulakan hubungan skandal dengan pelakon Sweden Ingrid Bergman semasa membuat filem 'Stromboli' (1950) manakala kedua-duanya berkahwin dengan orang lain. Mereka bercerai pada tahun 1957 selepas Rossellini mencetuskan satu lagi skandal dengan mempunyai hubungan sulit dengan penulis skrip India Sonali Senroy DasGupta semasa diminta untuk bekerja di India oleh Perdana Menteri Jawaharlal Nehru .

Dilahirkan: 8 Mei 1906
tempat lahir: Rom, Itali

Generasi: Generasi Terhebat
Zodiak Cina: Kuda
Tanda Bintang: Taurus

Meninggal dunia: 3 Jun 1977 (berumur 71 tahun)

Kehidupan Berkahwin

  • 1950-03-24 Pelakon Ingrid Bergman (34) berkahwin dengan Roberto Rossellini
  • 1957-11-07 Pelakon Ingrid Bergman (42) bercerai dengan Roberto Rossellini selepas 7 tahun berkahwin

Peristiwa bersejarah

  • 1954-09-07 'Journey to Italy', diarahkan oleh Roberto Rossellini, dibintangi Ingrid Bergman dan George Sanders, dibebaskan
  • 1959-08-23 Festival Filem Venice ke-20: 'The Great War' diarahkan oleh Mario Monicelli dan 'General della Rovere' arahan Roberto Rossellini dianugerahkan bersama Golden Lion

Biografi dan SumberPengarah Terkenal