Gambar ikonik Herbert Mason St Paul dikelilingi oleh kebakaran dan kemusnahanGambar ikonik Herbert Mason St Paul dikelilingi oleh kebakaran dan kemusnahan

21 Jun 1675 — Batu asas untuk St. Paul, salah satu katedral paling terkenal di dunia, telah diletakkan pada hari ini ketika kerja-kerja mula menggantikan pendahulunya yang besar Gothic, yang telah musnah dalam Kebakaran Besar London.

Karya seni bina yang masih terkenal yang direka oleh Christopher Wren , yang ketika itu hanya berumur 34 tahun, adalah gereja kelima yang berdiri di tempat kejadian sejak tahun 604.

St Paul adalah tempat pengebumian warga Britain yang terkenal seperti Horatio nelson dan Duke of Wellington, yang mengalahkan Napoleon dalam Pertempuran Waterloo. Ia juga telah menjadi pusat perayaan diraja seperti jubli berlian Ratu victoria pada tahun 1897, jubli perak Raja George V pada tahun 1935, dan jubli berlian pada tahun 2012 Ratu sekarang, Elizabeth II .

Perkahwinan daripada Putera charles dan Puan Diana Spencer di St. Paul's pada tahun 1981 telah ditonton oleh 750 juta orang di seluruh dunia. Dan di sinilah pengebumian negeri diadakan untuk Tuan Winston churchill pada tahun 1965 dan Margaret Thatcher pada tahun 2013.

Hari yang paling berbahaya untuk katedral itu datang dalam apa yang dikenali sebagai The Blitz semasa Perang Dunia Kedua - kempen pengeboman sengit selama lapan bulan pada tahun 1940 dan 1941 yang dilancarkan oleh Nazi Jerman terhadap London dan bandar-bandar UK yang lain.

Pada malam 29 Disember 1940, 100,000 bom telah dijatuhkan di London menyebabkan lebih daripada 1,500 kebakaran dan menjadikan City of London's Square Mile menjadi relau. Kemudian dilaporkan bahawa dalam kepanasan 1,000 darjah, dinding batu retak dan runtuh, galang besi berpintal, kaca cair, dan permukaan jalan terbakar secara spontan.

Langit malam yang terang dapat dilihat sejauh 100 ratus batu di pantai Perancis, dan seorang wartawan perang Amerika menghubungi pejabatnya: 'Kebakaran Besar London kedua telah &malu;bermula.'

Di tengah-tengah semuanya adalah St Paul, tetapi menyedari kepentingan sejarah, psikologi dan agamanya, Perdana Menteri Winston churchill mengeluarkan arahan bahawa katedral mesti disimpan pada semua kos. Dia tahu bagaimana ia akan menaikkan semangat orang awam yang letih berperang jika mereka dapat melihat ia telah &malu;selamat daripada serangan itu. Anggota bomba sukarela Harold Newell tidak perlu memberitahu. 'Jika St Paul jatuh, maka kita semua akan turun,' katanya.

Ini adalah malam ke-114 Blitz di London, dan berdiri di atas bumbung Fleet Street, jurugambar Herbert Mason merakam pemandangan menakjubkan kubah katedral berdekatan, dikelilingi oleh kemusnahan tetapi masih utuh. Gambarnya yang kini terkenal diterbitkan semula di atas.

'Melalui asap, anda dapat melihat api semakin meningkat dan, ketika petang semakin larut, angin buatan bertiup melalui bahang,' tulisnya. “Ia membelah awan, bangunan di latar depan runtuh. Dan di sana, &malu;terungkap dalam segala keagungannya, adalah St Paul.”

Kebakaran akan terbakar selama beberapa hari tetapi sepasukan anggota bomba, lelaki dan wanita, yang dihalang oleh sesalur air yang pecah, berjuang untuk memastikan 1,700 pam berfungsi &malu;

Dalam bukunya, Firefighters And The Blitz, Francis Beckett menulis: 'Semasa lelaki mengawal pam, wanita memandu pembawa petrol, van kantin dan kereta kakitangan ke bahagian paling tebal kebakaran, memastikan pam mempunyai bahan api untuk meneruskan.

'Memandu van yang sarat dengan tin petrol melalui api malam itu adalah satu kerja yang berbahaya seperti yang anda boleh lakukan.'

Anggota bomba yang berani menyelamatkan banyak bangunan bersejarah London daripada kemusnahan menyeluruh, termasuk, sudah tentu, Katedral St Paul.

Tuan Christopher Wren meninggal dunia pada 1723 pada usia 90 tahun dan merupakan orang pertama yang dikebumikan di St Paul. Batu nisannya, diletakkan dalam bulatan besar di lantai betul-betul di bawah kubah, menyatakan dalam bahasa Latin: Lector, si monumentum requiris, circumspice–“Pembaca, jika kamu mencari monumennya, lihatlah sekeliling.”

Diterbitkan: 13 Jun 2021


Artikel dan Foto Berkaitan

Orang Terkenal Berkaitan

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan Jun