Potret 1890 Thomas Edison bekerja di makmalnya oleh artis Abraham Archibald AndersonPotret 1890 Thomas Edison bekerja di makmalnya oleh artis Abraham Archibald Anderson

11 Februari 1847 — Perubahan iklim mengambil masa untuk memotivasikan pembangunan kereta elektrik pada Abad ke-21, tetapi Thomas Edison telah mengusahakan projek yang sama kira-kira 120 tahun sebelumnya.

Pencipta hebat itu yakin bahawa kereta harus dikuasakan oleh elektrik dan bukannya produk berasaskan minyak dan pada tahun 1899 dia mula membangunkan bateri simpanan alkali yang akan memberi kuasa kepada mereka. Dia merancang untuk menghasilkan bateri yang akan menjalankan kereta itu sejauh 160 kilometer (100 batu) sebelum ia perlu dicas semula.

Edison mengusahakan projek itu selama kira-kira sepuluh tahun kemudian berputus asa kerana bekalan petrol murah yang banyak menjadikan impian itu berlebihan.

Namun usahanya tidak sia-sia. Bateri simpanan menjadi ciptaannya yang paling menguntungkan dan rakannya Henry Ford menggunakannya dalam kereta Model Tnya. Variasi bateri simpanan Edison juga mempunyai beberapa kegunaan, daripada isyarat kereta api kepada lampu dalam topi keledar pelombong.

Dalam pautan Edison zaman moden yang lain, apabila bertanding untuk jawatan presiden Joe Biden bertanya dalam ucapan Wisconsin: “Mengapa dengan nama Tuhan kita tidak mengajar sejarah dalam kelas sejarah? Seorang lelaki kulit hitam mencipta mentol, bukan lelaki kulit putih bernama Edison.

Dia mungkin merujuk kepada pencipta kulit hitam Amerika Lewis Howard Latimer yang bekerja pada pembangunan kedua-dua mentol lampu dan telefon. Tetapi Encik Biden perlu bercakap dengan guru sejarahnya, kerana kedua-duanya tidak Thomas Edison mahupun Lewis Latimer mencipta mentol, walaupun, seperti yang dikatakan Encik Biden, nama Edison paling kerap dikaitkan dengan ciptaan itu.

Orang pertama yang menunjukkan bahawa wayar yang dipanaskan secara elektrik boleh mengeluarkan cahaya ialah saintis Inggeris abad ke-18 Humphry Davy. Tetapi lampu pijar yang berjaya memerlukan bahan murah yang menyala dengan terang dan tahan lama, dan Davy tidak dapat menyelesaikan masalah itu. Begitu juga orang lain yang mencuba dan gagal. Tetapi Edison boleh dan pada tahun 1879 dia memperkenalkan mentol lampu filamen karbonnya yang terobosan berdasarkan penyelidikan Davy.

Ahli sejarah bersetuju bahawa Edison tidak mencipta mentol lampu elektrik, tetapi dia menghasilkan yang pertama yang berdaya maju secara komersial.

Ia hanyalah satu pencapaian dalam kehidupan luar biasa seorang lelaki yang luar biasa yang mula bekerja sebagai saintis pada tahun 1860-an pada masa ketika arus voltan rendah dari bateri besar adalah satu-satunya sumber kuasa elektrik. Apabila dia meninggal dunia kira-kira 70 tahun kemudian, zaman elektrik moden telah dicipta, sebahagian besarnya oleh tangan bimbingannya, dan Edison ialah pemegang rekod dunia 1,093 paten.

Thomas Alva Edison dilahirkan di Milan, Ohio, anak ketujuh dan terakhir Samuel Edison Jr dan isterinya Nancy. Samuel hanyut masuk dan keluar dari pelbagai pekerjaan dalam hidupnya, daripada membelah kayap untuk bumbung kepada menjaga kedai minuman.

Tidak seperti suaminya, Nancy, seorang Presbyterian yang taat, mempunyai pendidikan formal, yang kemudiannya digunakan dengan baik.

Thomas, yang dikenali oleh keluarganya sebagai 'Al', bergelut di sekolah kerana dia mengalami masalah pendengaran pada usia awal. Di kemudian hari dia hampir pekak. Seorang guru, menganggap dia lambat atau redup, menyifatkan dia sebagai 'addled' - sangat menimbulkan kemarahan Nancy yang memutuskan untuk membawa budak itu keluar dari sekolah dan mengajarnya sendiri di rumah.

Edison kemudian menulis: 'Ibu saya adalah pencipta saya. Dia begitu benar, begitu yakin dengan saya; dan saya merasakan saya mempunyai sesuatu untuk hidup; seseorang yang tidak boleh saya kecewakan.”

Pada masa dia berumur sebelas tahun, Nancy telah menyatakan bahawa anaknya mempunyai selera yang tidak pernah puas untuk pengetahuan. Ia menunjukkan dirinya bukan sahaja dalam minatnya untuk mengasingkan perkara untuk melihat bagaimana ia berfungsi tetapi juga dalam rangkaian besar buku yang dia baca.

Pada usia 15 tahun, selepas belajar dan bereksperimen dengan teknologi telegraf dia mula bekerja sebagai operator telegraf.

Pada usia 19 tahun, dia bekerja untuk Associated Press selama beberapa tahun tetapi hanya kerana syif malam membenarkan dia menghabiskan sebahagian besar masanya membaca dan bereksperimen. Selepas itu dia mendapat pekerjaan dengan Syarikat Western Union di Boston, kemudian hab sains dan budaya Amerika. Semasa di sana, beliau mereka bentuk dan mempatenkan perakam pengundian elektronik untuk menjumlahkan undi dengan cepat dalam badan perundangan.

Tetapi ia adalah ciptaan seterusnya yang akan menetapkan Edison teguh di jalan menuju kemasyhuran dan kekayaan. Pada tahun 1869, pada usia 22 tahun, beliau membangunkan Pencetak Saham Universal, yang menyegerakkan beberapa transaksi penanda saham. Mungkin bukan masalah besar bagi lelaki biasa di jalanan itu, tetapi para eksekutif Syarikat Telegraf Emas dan Saham New York sangat kagum sehingga mereka membayarnya $40,000 (bersamaan dengan $766,000 pada 2020) untuk hak tersebut.

Kini dia benar-benar boleh pergi dan pada tahun berikutnya dia menubuhkan makmal kecil dan kemudahan pembuatannya yang pertama di Newark, New Jersey.

Di sana, dia ternampak dan jatuh cinta dengan seorang gadis yang menumbuk pita telegraf di salah satu pejabatnya. Namanya Mary Stilwell. Dia berumur 16 tahun, dia berumur 24 tahun dan mereka telah berkahwin pada Hari Krismas 1871.

Nampaknya, walaupun perkahwinan itu bukan satu-satunya perkara di fikiran Edison. Dia mempunyai ciptaan yang perlu dibimbangkan dan menurut laporan dia kembali ke makmalnya selepas majlis itu dan bekerja hingga larut malam, melupakan pengantin perempuannya yang menunggu!

Semasa masih muda, kesihatan Mary mula merosot dan dia meninggal dunia pada bulan Ogos, 1884 pada usia 29 tahun, mungkin akibat kepialu. Anak perempuan Edison, Marion kemudiannya teringat bahawa kematian Mary menyebabkan dia 'bergetar dengan kesedihan, menangis dan menangis teresak-esak sehingga dia hampir tidak dapat memberitahu saya bahawa ibu telah meninggal dunia pada waktu malam.'

Pada tahun 1876 Edison memindahkan operasinya yang berkembang ke Menlo Park yang berdekatan di mana dia membina kemudahan penyelidikan industri bebas dengan kedai mesin dan makmal. Tapak ini kemudiannya dikenali sebagai 'kilang ciptaan,' kerana beberapa ciptaan berbeza telah diusahakan pada bila-bila masa.

Di sanalah dia mencipta fonograf, ciptaan pertamanya yang berjaya secara komersial. Ia bergantung pada silinder bersalut timah dengan dua jarum - satu untuk merakam bunyi, dan satu lagi untuk main semula.

Kata-kata pertama Edison yang diucapkan ke dalam corong adalah 'Mary mempunyai seekor kambing kecil.' Fonograf itu disambut dengan rasa tidak percaya, dan kekaguman orang ramai dengan cepat diikuti oleh pujian sejagat, Edison digelar 'The Wizard of Menlo Park.'

Pada Februari 1886, ketika itu seorang duda dengan tiga anak kecil, dia berkahwin dengan Mina Miller yang berusia 19 tahun, anak perempuan pengeluar Ohio yang makmur. Edison berumur 39 tahun.

Perkahwinan itu bermakna Mina menjadi ibu bapa Glenmont, sebuah rumah besar Victoria 29 bilik yang indah yang dibeli oleh Edison untuknya sebagai hadiah perkahwinan. Ia terletak di ladang New Jersey seluas 13 ekar di West Orange di mana pencipta membina makmal baharunya dan di sanalah dia tinggal sepanjang hayatnya.

Selain daripada mentol lampu dan fonograf, Edison juga memenangi pujian umum dengan menjadi, pada tahun 1896, orang pertama yang menayangkan gambar bergerak, mengadakan tayangan filem pertama di dunia di dewan muzik di New York City.

Ciptaannya terbahagi kepada lapan kategori utama - bateri; lampu elektrik dan kuasa; fonograf dan rakaman bunyi; simen; perlombongan; gambar bergerak; telegraf; dan telefon.

Pada tahun 1880 beliau mengasaskan Edison Illuminating Company - utiliti elektrik pertama yang dimiliki oleh pelabur - yang Edison harap dapat menyalurkan tenaga elektrik dan menerangi bandar-bandar di dunia. Ia kemudiannya menjadi General Electric.

Satu ciptaan yang dia kesalkan ialah fluoroskop pertama yang tersedia secara komersial, sebuah mesin yang menggunakan sinar-X untuk mengambil radiograf. Semasa bekerja pada pendedahan projek kepada sinaran membawa kepada kematian pembantunya, Clarence Dally dan pada tahun 1903, Edison yang terguncang berkata: 'Jangan bercakap dengan saya tentang X-ray. Saya takut kepada mereka.”

Edison meninggal dunia di Glenmont pada 18 Oktober 1931, akibat komplikasi diabetes. Dia berusia 84 tahun. Banyak komuniti dan syarikat di seluruh dunia dengan hormat meredupkan lampu mereka atau mematikan seketika kuasa elektrik mereka untuk mengetahui pemergiannya.

Diterbitkan: 23 Januari 2021


Artikel dan Foto Berkaitan

  • Fonograf Thomas Edison

    Fonograf Thomas Edison

    Thomas Edison dengan fonograf keduanya, difoto pada 1878 21 November 1877
  • Ford Meletakkan Berjuta-juta di Tempat Duduk Memandu

    Ford Meletakkan Berjuta-juta di Tempat Duduk Memandu

    Model T Henry Ford melancarkan barisan pemasangan pada hari ini dalam sejarah automotif, membawa pemotoran mampu milik kepada berjuta-juta orang. 1 Oktober 1908

Orang Terkenal Berkaitan

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan Februari