Adakah ini wajah dan tubuh Yesus Kristus? Kontroversi terus berlaku mengenai Kafan TurinAdakah ini wajah dan tubuh Yesus Kristus? Kontroversi terus berlaku mengenai Kafan Turin

25 September 1933 — Kain Kafan Turin, kononnya kain pemakaman Yesus yang dibungkus selepas penyalibannya, dipamerkan secara terbuka pada hari ini buat pertama kali dalam 400 tahun.

Dan ia menimbulkan kekecohan di Katedral St. John the Baptist di Turin, Itali, di mana lebih 25,000 orang hadir dan memandang kagum pada peninggalan itu.

Kain bernoda, sepanjang 14 kaki (4.2 meter) itu, jelas menunjukkan kesan tubuh, depan dan belakang, dan muka seorang lelaki dengan mata tertutup. Orang ramai yang beriman yang hadir di katedral itu tidak ragu-ragu tentang identiti tokoh itu, yakin bahawa noda itu adalah darah Kristus.

Tetapi kain kafan itu menjadi kontroversi sejak pertama kali didedahkan kepada umum lebih 600 tahun lalu.

Pada tahun 1390, uskup Perancis Pierre d'Arcis menulis kepada Pope Clement VII dengan mengatakan bahawa kain kafan itu adalah 'sebuah tipu muslihat yang bijak' oleh seseorang 'secara palsu mengisytiharkan ini adalah kain kafan sebenar di mana Yesus dilipat di dalam kubur. [Tujuannya] adalah untuk menarik orang ramai supaya wang boleh diperah dengan licik daripada mereka.'

Pentarikhan karbon moden menunjukkan bahawa kain kafan itu bertarikh antara 1260 dan 1390. Yesus secara amnya dipercayai telah meninggal dunia pada tahun 33. Dan pada tahun 1979 panel yang dipanggil Suruhanjaya Turin menyimpulkan kemungkinan bahawa noda adalah pigmen, bukan darah.

Banyak kajian telah membuat kesimpulan bahawa kain kafan itu tidak tulen, yang terakhir adalah pada 2018 apabila sekumpulan saintis forensik melaporkan dalam Jurnal Sains Forensik bahawa kain kafan itu dicipta secara buatan.

Tetapi bagaimana dengan Gereja Roman Katolik? Ia tidak pernah menerima - atau menolak sepenuhnya - dakwaan tentang kain kafan. Secara rasmi, ia menganggap kain kafan itu sebagai ikon, bukan peninggalan suci.

Masih lagi . . .

Diterbitkan: 23 Ogos 2019


Artikel mengenai Peristiwa pada bulan September