Seorang lelaki yang dikhianati: Ulysses S. Grant sering dikecewakan oleh orang yang rapat dengannyaSeorang lelaki yang dikhianati: Ulysses S. Grant sering dikecewakan oleh orang yang rapat dengannya

23 Julai 1885 — Jeneral Perang Saudara Amerika yang hebat dan Presiden ke-18, Ulysses S. Grant , meninggal dunia pada hari ini diseksa oleh kanser tekak. Dia berumur 63 tahun.

Selama beberapa dekad selepas kematiannya, Grant dilihat sebagai salah seorang presiden paling teruk di negara itu, sering jatuh dalam sepuluh terbawah mengikut tinjauan ahli sejarah.

Dilahirkan sebagai Hiram Ulysses Grant pada tahun 1822, dia adalah anak sulung daripada enam orang anak. Bapanya, Jesse, seorang penyamak kulit dan Grant muda bekerja dengannya untuk sementara waktu di kilang kulit tetapi dia membenci kerja keras dan berbau busuk.

Pada tahun 1839, Hiram yang berusia 17 tahun pergi ke Akademi Tentera Amerika Syarikat di West Point dan mendapati bahawa dia telah didaftarkan secara salah sebagai ' Ulysses S. Grant '. Dia diberitahu tidak kira apa yang dia atau ibu bapanya fikirkan, borang rasmi kerajaan menyatakan namanya ialah 'Ulysses S.' dan itu tidak boleh diubah. Jadi nama itu tersekat.

Grant menjadi jeneral pada permulaan Perang Saudara Amerika dan kemudian jeneral tertinggi dalam Tentera Kesatuan di negeri-negeri utara dari 1864 hingga 1865. Eksploitasi masa perangnya menjadikannya seorang tokoh popular di Amerika, membantunya memenangi jawatan presiden pada tahun 1868.

Semasa menunggang gelombang populariti beliau menstabilkan ekonomi pasca perang, mewujudkan Jabatan Kehakiman, dan melantik Afrika-Amerika dan Yahudi Amerika untuk jawatan terkemuka. Beliau juga memulakan pendakwaan terhadap Ku Klux Klan.

Grant telah dipilih semula untuk penggal kedua pada tahun 1872 tetapi satu bom masa telah melanda tabiatnya, sejak permulaan jawatan presidennya, melantik rakan-rakan ke jawatan politik yang tinggi. Lama kelamaan pentadbirannya telah dipenuhi dengan rasuah, rasuah dan penipuan.

Walaupun beliau sendiri tetap jujur, Sistem Rampasan – pelantikan pegawai kerajaan berdasarkan persahabatan dan sokongan dan bukannya merit – menyebabkan beliau mempunyai pentadbiran yang lemah, untuk menyatakan sekurang-kurangnya.

Sistem ini merosot ke tahap paling rendah dan paling memalukan selepas Grant melantik rakan tentera lama, John MacDonald, sebagai penyelia Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. MacDonald bertanggungjawab terhadap apa yang dikenali sebagai The Whisky Ring - skandal besar yang melibatkan penipuan besar-besaran dan pengelakan cukai.

Dengan merasuah pegawai, penyuling wiski hanya mampu membayar cukai ke atas sebahagian kecil pengeluaran mereka, sekali gus menipu kerajaan daripada berjuta-juta dolar setahun. MacDonald, yang kerap menghasilkan hadiah mahal untuk Geran yang tidak disangka-sangka, menyimpan sebahagian daripada wang itu untuk dirinya sendiri. Dia juga memberitahu rakan bahawa Grant terlibat dalam penipuan itu.

Selepas khabar angin tersebar bahawa wang cukai minuman keras yang dipegang secara haram akan digunakan dalam kempen Parti Republikan untuk pemilihan semula Grant, Setiausaha Perbendaharaannya, Benjamin Bristow, melancarkan siasatan. Grant memberitahunya: 'Jangan biarkan orang yang bersalah melarikan diri.'

Pada tahun 1875, MacDonald dan lebih daripada 350 penyuling dan pegawai kerajaan, termasuk setiausaha peribadi Grant, telah didakwa. MacDonald masuk penjara. Itu semua adalah bukti bagi kebanyakan rakyat Amerika bahawa pentadbiran Grant benar-benar korup.

Tahun berikutnya, dalam perutusan perpisahan kepada Kongres, Grant menulis: “Kesilapan telah dibuat, seperti yang semua boleh lihat dan saya akui. Tetapi saya meninggalkan perbandingan dengan sejarah, hanya mendakwa bahawa saya telah bertindak dalam setiap kejadian daripada keinginan yang teliti untuk melakukan apa yang betul, mengikut perlembagaan, mengikut undang-undang, dan untuk kepentingan terbaik seluruh rakyat. Kegagalan adalah kesilapan penghakiman, bukan niat.'

The New York Sun tidak melihatnya seperti itu. Ia menggambarkan Grant pada masa itu sebagai 'Presiden paling korup yang pernah duduk di kerusi Washington.'

Berakhirnya jawatan presidennya tidak mengakhiri nasib malang Grant. Pernah mempercayai orang yang rapat dengannya, dia mengetahui pada tahun 1884 bahawa rakan kongsi yang tidak bertanggungjawab dalam firma pembrokeran Wall Streetnya telah menjalankan skim piramid yang, tidak dapat dielakkan, telah musnah. Firma pelaburan Grant runtuh dan simpanan hidupnya hilang.

Dia kemudian memberitahu rakan: “Apabila saya pergi ke pusat bandar pagi ini, saya fikir saya bernilai banyak wang. Sekarang saya tidak tahu bahawa saya mempunyai satu dolar.”

Reputasinya yang compang-camping, kekayaannya hilang, Grant pasti tertanya-tanya apa lagi nasib malang yang menantinya. Dia tidak perlu menunggu lama. Pada bulan Oktober tahun 1884 itu, dia merasakan sakit yang menyengat di kerongkongnya. Doktor akan mendiagnosis kanser tekak dan lidah yang tidak dapat diubati, mungkin disebabkan oleh tabiatnya menghisap beberapa cerutu besar setiap hari.

Kini berhadapan dengan prospek buruk untuk meninggalkan isterinya Julia seorang janda yang tidak berduit, Grant akhirnya menerima apa yang rakannya Mark Twain telah menggesa selama bertahun-tahun - bahawa dia harus menulis memoirnya. Walaupun pendiam, Grant adalah seorang pencerita yang hebat yang sering menghiburkan Twain dan yang lain dengan kisah perang dan politik.

Sudah tiba masanya untuk mendapatkan wang tunai. Dan dalam perlumbaan terdesak menentang jam kanser ketika penyakit itu menyerang tubuhnya, Grant mula menghasilkan 10,000 perkataan sehari.

Dalam masa beberapa bulan dia terpaksa mengupah setiausaha untuk mengambil imlak kerana dia terlalu lemah untuk menulis. Tetapi bercakap pun menjadi sukar dan dia tidak boleh makan makanan pejal. Apabila keadaannya semakin merosot kesakitan yang amat sangat mengiringi setiap telan.

Doktor merawatnya dengan morfin, kokain dan juga suntikan brendi. Akhirnya, selepas menghasilkan 366,000 perkataan dalam masa kurang dari setahun, dia berhenti kerja pada 16 Julai 1885.

'Tiada apa-apa lagi yang perlu saya lakukan sekarang, dan oleh itu saya tidak mungkin lebih bersedia untuk pergi daripada pada masa ini,' tulisnya. Dia meninggal dunia seminggu kemudian.

Menggajikan tentera jurujual dari pintu ke pintu, Mark Twain menjual lebih daripada 300,000 salinan Memoir Peribadi dua jilid Ulysses S. Grant , ironinya melebihi jualan buku terbaru Twain, Adventures of Huckleberry Finn.

Julia Grant akan menerima sejumlah $450,000 dalam bentuk royalti - bersamaan dengan $12 juta hari ini.

Ahli sejarah sentiasa mengiktiraf genius tentera Grant, dan strategi peperangannya terdapat dalam buku teks sejarah ketenteraan.

Tetapi penilaian jawatan presidennya juga telah bertambah baik dari semasa ke semasa. Jauh daripada status sepuluh terbawahnya pada tahun-tahun awal, menjelang 2018 ahli sejarah telah meletakkannya di tempat ke-21 dalam senarai kehormat presiden.

Diterbitkan: 16 Julai 2020


Artikel dan Foto Berkaitan

Orang Terkenal Berkaitan

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan Julai