Penyair Wilfred Owen

Nama penuh: Wilfred Edward Salter Owen
Profesion: penyair

kewarganegaraan: Inggeris

Mengapa Terkenal: Salah seorang penyair terhebat dalam Perang Dunia Pertama, Wilfred Owen meninggal dunia secara tragis, berumur 25 tahun, seminggu sebelum gencatan senjata ditandatangani pada tahun 1918 menamatkan perang. Kebanyakan penyairnya ditulis dalam masa lebih setahun antara 1917 dan 1918, dengan hanya lima yang diterbitkan semasa hayatnya. Namun puisi-puisinya dengan berirama inovatif dan huraian jujur ​​mereka yang paling merumuskan kekejaman perang di parit di Barisan Barat. Karya Owen sangat berbeza dengan puisi patriotik yang menggugah penyair lain pada masa itu seperti Rupert Brooke .

Puisinya yang paling terkenal termasuk 'Dulce et Decorum Est', perihalan tentang seorang askar yang mati akibat serangan gas dan soneta 'Anthem for Doomed Youth'. Penyair yang dikumpul Owen telah disunting dan diterbitkan pada tahun 1920 oleh Siegfried Sassoon, yang ditemuinya semasa sembuh di hospital pada tahun 1917. Jilid itu menjadi buku terlaris.

Dilahirkan: 18 Mac 1893
tempat lahir: Oswestry, Shropshire, England, United Kingdom

Generasi: Generasi Hilang
Tanda Bintang: Pisces

Meninggal dunia: 4 November 1918 (berumur 25 tahun)
Sebab kematian: Dibunuh dalam tindakan semasa mengatur askar semasa menyeberangi terusan di Ors di utara Perancis, tepat seminggu sebelum menandatangani Gencatan Senjata.

Artikel dan Foto

  • Pertemuan Pelik untuk Abang Penyair Perang Owen'

    Pertemuan Pelik untuk Abang Penyair Perang Owen'

    Penyair-askar Wilfred Owen terbunuh pada hari ini dalam sejarah - kematian yang adiknya akan rasai dalam pengalaman yang luar biasa dan tidak dapat dijelaskan.
    4 November 1918

Peristiwa bersejarah

  • 15-08-1917 Penyair Wilfred Owen dan Siegfried Sassoon pertama kali bertemu di Hospital Perang Craiglockhart, Edinburgh, terus mempunyai pengaruh yang mendalam pada karya masing-masing (tarikh sebenar 15-19 Ogos)
  • 30-05-1962 Benjamin Britten 'War Requiem' yang menggabungkan puisi Wilfred Owen tayangan perdana, menandakan penyucian Katedral Coventry yang baharu

Penyair Terkenal