William Randolph Hearst pada zaman perdananya pada tahun 1905William Randolph Hearst pada zaman perdananya pada tahun 1905

29 April 1863 — “Berita palsu” berakar umbi, ramai orang percaya, dalam kelahiran William Randolph Hearst pada hari ini. Hearst telah diberikan Pemeriksa San Francisco oleh bapanya, George, seorang pelombong yang telah menjadi jutawan dan Senator AS.

Menikmati peranannya sebagai editor yang berpengaruh, Hearst muda kemudiannya berpindah ke New York City dan memperoleh New York Journal. Semasa dia bertarung dengan perang edaran yang pahit dengan Dunia New York Joseph Pulitzer, zaman kewartawanan kuning lahir.

Ini kemudiannya ditakrifkan oleh ahli sejarah dan wartawan Amerika Frank Luther Mott sebagai sejenis kewartawanan yang menyampaikan sedikit atau tiada berita yang sah yang diselidik dengan baik dan sebaliknya menggunakan tajuk berita yang menarik perhatian dan cerita sensasi untuk menjual lebih banyak akhbar. Ia kadangkala juga menipu penonton yang dimaksudkan, katanya.

Kewartawanan kuning, tambah Mott, 'ditakrifkan oleh lima ciri utama':

1) Menakutkan tajuk berita dalam cetakan besar, selalunya berita kecil.
2) Penggunaan gambar yang mewah, atau lukisan khayalan.
3) Penggunaan temu bual palsu, tajuk berita yang mengelirukan, pseudo-sains, dan perarakan pembelajaran palsu daripada pakar yang dipanggil.
4) Penekanan pada makanan tambahan Ahad berwarna penuh, biasanya dengan jalur komik.
5) Simpati dramatik dengan 'underdog' terhadap sistem.

Ini semua sepadan dengan pandangan Hearst bahawa akhbar yang ideal adalah yang menyebabkan tindak balas berikut:

'Apabila pembaca melihat Halaman Satu, dia berkata, 'Gee-whiz.' Apabila dia membuka halaman kedua, dia berkata, 'Musa yang suci.' Dan apabila dia membuka halaman tengah, dia berkata, 'Tuhan Yang Maha Kuasa.'

Hearst terus membina rangkaian hampir 30 akhbar di seluruh Amerika, kemudian berkembang menjadi majalah, mewujudkan perniagaan akhbar dan majalah terbesar di dunia.

Dia berbuat demikian dengan berpegang teguh kepada sensasi yang membina peredaran. Dan apa yang lebih sensasi dan menyelerakan pembaca daripada perang? Oleh itu, apabila perjuangan Cuba untuk kemerdekaan daripada Sepanyol bermula pada Februari 1895, penggunaan penindasan kejam Sepanyol secara grafik - dan secara imaginatif - digambarkan oleh akhbar Hearst.

Dia menyokong rakyat Kuba yang tidak berdaya berjuang di depan pintu Amerika dan menggelisahkan supaya Amerika Syarikat mengisytiharkan perang ke atas Sepanyol.

Pada tahun 1897 dia menghantar artis Frederic Remington ke Havana dengan arahan untuk menggambarkan ketegangan itu. Selepas beberapa lama artis itu menghantar nota kepada Hearst berkata: 'Semuanya sunyi. Tidak ada masalah. Tidak akan ada peperangan. Saya ingin kembali.”

Hearst menjawab: “Sila kekal. Awak sediakan gambar dan saya akan sediakan perang.'

Terdapat beberapa pertikaian sama ada pertukaran ini pernah berlaku, tetapi ia telah tertanam dalam legenda Hearst dan nampaknya sesuai dengan pemikirannya pada masa itu.

Pada tahun 1919, ibu Heart, Phoebe meninggal dunia dan dia mewarisi kekayaan keluarga, dengan ketara meningkatkan kekayaan peribadinya yang sudah banyak.

Sebahagian daripada warisannya ialah ladang seluas 168,000 ekar di San Simeon, California. Selama beberapa dekad dia menghabiskan berjuta-juta dolar untuk harta itu, mencipta istana gaya Baroque dan mengisinya dengan khazanah dan karya seni yang sangat berharga yang dia kumpulkan dalam perjalanan globalnya. Kini dipanggil Hearst Castle, ia dikendalikan oleh Negeri California sebagai muzium dan tarikan pelancong.

Dikenali oleh pekerjanya sebagai 'Ketua', Hearst menyampaikan beberapa pemerhatian yang tidak dapat dilupakan tentang akhbar. Seperti:

“Berita adalah perkara yang orang tidak mahu anda cetak. Segala-galanya adalah pengiklanan.”

'Memaparkan akhbar tanpa promosi adalah seperti mengenyit mata pada seorang gadis dalam gelap - berniat baik, tetapi tidak berkesan.'

Seorang gadis yang pastinya mengenyit mata dengan berkesan ialah Marion Davies, seorang pelakon Hollywood yang kerjayanya diuruskan dan filem yang dipromosikannya melalui akhbarnya. Dia telah bertemu dengannya pada tahun 1917 ketika dia seorang gadis pertunjukan dan dia menjadi perempuan simpanannya selama bertahun-tahun.

Begitulah pengabdiannya sehingga apabila pada tahun 1925 dia melihat gambar dalam majalah Istana St Donat yang bersejarah dan romantis di Wales Selatan, dia membelinya untuknya. Kemudian dia menghabiskan banyak wang untuk mengubahsuainya.

Beberapa perempuan simpanan boleh menerima hadiah yang begitu mewah. Penulis drama George Bernard Shaw berkata tentang istana: 'Inilah yang akan dibina oleh Tuhan jika dia mempunyai wang.'

Pada tahun 1941, pengarah filem muda Orson Welles membawa keluar Citizen Kane, biografi dalam semua kecuali nama mogul akhbar. Ia telah dicalonkan untuk sembilan Oscar dan sejak itu telah dipilih sebagai salah satu filem terhebat di dunia. Tetapi Hearst membencinya dan menggunakan wang dan pengaruhnya dalam percubaan yang tidak berjaya untuk menghalang tayangan filem itu.

Pada tahun 1947, mengalami masalah kesihatan yang merosot, Hearst pergi tinggal di Beverly Hills di sebuah rumah agam yang kini dikenali sebagai Beverly House (di mana, secara kebetulan, JFK dan Jackie Kennedy akan menghabiskan bulan madu mereka). Hearst meninggal dunia di sana pada tahun 1951, berusia 88 tahun.

Diterbitkan: 6 Mac 2017


Artikel dan Foto Berkaitan

Orang Terkenal Berkaitan

Artikel mengenai Peristiwa pada bulan April